İÇERİK YÖNETİMİ NEDİR ?
Yaşadığımız dijital çağda küçük veya büyük tüm işletmeler hedef kitleleriyle iletişim kurmak, markalarını tanıtmak ve 7/24 ulaşılabilir olmak için sosyal medya alanında doğru bir sosyal medya yönetimi ile öncelikle aktif rol almak zorundadırlar.
Sosyal medya uzmanları hesap yönetimi yaparken nelere dikkat etmektedirler? Hangi aşamaları uygulanıyor aşağıda detaylıca inceleyelim.
1.Brief Çözümleme
İşletme hesabınızın yönetimi için dijital bir ajansın kapısını çaldınız ya da konkur açarak dijital ajanslardan strateji planı oluşturmasını isteyebilirsiniz. İlk olarak markanızı, hedef kitlenizi, dijital hedeflerinizi, amacınızın ne olduğunu, markanızın karakterini, rakiplerinizin kim olduğunu açıklayan briefi ajansa iletmelisiniz. Reklart Sosyal medya uzmanı olarak bu briefi doğru bir şekilde çözümledikten sonra ilerleyen çalışmalarda sosyal medya yönetimi için hangi yolların izleyeceğinin taslak planını oluştururuz.
2.Marka ve Rakip Analizi
Brief çözümlendikten hemen sonra Reklart sosyal medya uzmanının yapacağı analiz markanın, sosyal medyadaki durumunu detaylıca inceleyip markanın eksik ve yanlış yönlerini tespit etmektir. Yapılması gereken bir diğer analiz ise rakip markaların sosyal medyadaki durumlarını kapsamlı bir şekilde incelemektir.
İncelenmesi gerekenler:
-Markanın sosyal medyadaki durumunu ve takipçi/hayran/abone sayısı.
-Sosyal medya alanındaki günde/haftada kaç paylaşım yapılıp yapılmadığı.
-Günlük/aylık takipçi artış oranını . (Burada Reklart size yardımcı olacaktır.)
-Nasıl iletişim sağladıkları.
3.Dijital Strateji Planı Hazırlama
Reklart Sosyal medya uzmanı tarafından brief çözümleme, rakip ve marka analizi yapıldığının akabinde hazırlanan dijital strateji planı, sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağını anlatmaktadır.
Peki bu aşamada neler yapılmalıdır? Aşağıda detaylı bir inceleyelim.
- Hangi mecralarda iletişim yapılacağı, ana kanalınızın hangisi ya da hangileri olacağı mutlaka belirlenmelidir.
- Günde/haftada kaç içerik paylaşımı yapılabilir, konu başlıkları neler olmalı bunların taslağı belirtilmelidir.
- Kampanya dönemlerinde hangi hashtagler kullanılarak kampanya çalışması yapılacağı planlanmalıdır buna istinaden hazırlıklar yapılmalıdır.
- İçeriklerde hangi iletişim dili kullanılacak, hedef kitleye nasıl seslenilecek belirlenmelidir ki bu sesleniş açık, net ve hitabı kuvvetli olsun.
- Olası krizler saptanmalı ve kriz oluştuğu zaman online kriz yönetiminin nasıl yapılacağı bu aşamada mutlaka saptanmalıdır gereken müdahale hemen yapılmalıdır.
- Moderasyonun nasıl yapılacağını nelere özenle dikkat edileceği belirlenmelidir.
Sosyal medya yönetimine başlamadan önce yapılması gerekenleri detaylı olarak inceledik şimdi ise sosyal medya yönetimi sırasında neler yapmamız gerektiğini Reklart inceleyelim.
İçerik Yönetimi: Rakip Analizi: Sosyal Medya Yönetiminin bir diğer unsuru olan rakip analizi, rekabet açısından çok önemlidir. Rakiplerinizin güncel hareketlerini takip ederek, onların gönderilerinden daha baskın içerikler paylaşmalısınız. Sosyal Medyanızı her zaman rakiplerinizden daha aktif kullanmalı ve bunları doğru içeriklerle desteklemelisiniz.
Sosyal medya yönetimi yapılırken dikkat edilecek hususlar. Bunlar;
- Hedef Kitle Belirleme
- Reklam Yönetimi
- Analytics
Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
Reklart Sosyal medya uzmanlarımızın yapmış oldukları analizler sonucunda sosyal medyadaki bilinirliğinizi arttırmak için bazı uygulamaların olduğunu belirledik. Reklart bünyesinde yapılan sosyal medya yönetiminde nelere dikkat edildiği aşağıda yer almaktadır:
- Samimi bir dil kullanmaya özen gösteririz
Sosyal medya hesaplarınız üstünden size sorular yönelten kişiler olacaktır mutlaka. Bu kişilerin suallerine cevap verirken aşırı resmi (kurumsal) bir dil yerine ortalama bir üslup ile cevap verilmesi makul olacaktır.
Kişi sorularını yanıtlarken aşırı samimi olmamaya özen göstermeniz gerektiği gibi aşırı kurumsal bir dil de kullanılmamalıdır bu püf noktadır. Sorulara mümkün mertebe samimi bir dille cevap verilerek aradaki kurumsal imajı zedelemeden bir sohbetin oluşması sağlanmalıdır.
- Paylaşımlarınızda taraf tutulmamasına dikkat ederiz
Sosyal medya üstünden büyük bir hedef kitlesine ulaşmak için kurumsal hesaplara sahip olan kişiler taraf tutmamalıdır. Siyasi, dini ya da etnik köken kaynaklı olan taraf tutmalar, bir süre sonra firmanıza karşı antipatilerin oluşmasına neden olabilir ve bu negatif bir durum oluşturabilir. Bu ince bir husustur ve özen gösterilmelidir.
- Sosyal medya reklamlarını kullanılarak geniş kitlelere ulaşırız
Sosyal medya üstünde olan rekabet günden güne arttığı için büyük bir kitleye ulaşmak, popüler hale gelmek ve güven kazanmak maalesef ki ciddi anlamda zorlaşmaktadır. Hedef kitlenizin organik bir şekilde büyümesini beklemeniz ciddi anlamda zaman kaybı yaşamanıza neden olur ve süreç sizi yıpratabilir bunun yerine kısa süre içerisinde marka bilinirliğini arttırmak için sosyal medya reklamlarını kullanılabilir. Sosyal medya reklamlarına ayıracağınız küçük bütçelerin bile işletmenize pozitif geri dönüşleri mutlaka olacaktır. Verilen reklamları kesinlikle sadece sayfa ziyareti olarak değerlendirmemeliyiz. Verilen bu reklamlar organik trafik almasa bile marka bilinirliğinin artmasını sağlayacaktır ve bu önemli bir husustur.
- Güncel kalmaya özen gösteririz
Sosyal medya hesaplarınızda güncel paylaşımlar yapılır. Çok nadir paylaşım yapan sayfalara olan ilginin hızlı bir şekilde azaldığı bilinmektedir ki bu kötü bir izlenimdir. Takipçi kazanmak kadar bu takipçilerin elde tutulması da özen istemektedir özellikle günümüz çağı buna çok dikkat ediyor. Takipçilerinizin size olan ilgisini canlı tutabilmek adına güncel kalmaya özen gösteririz.
Sonuç: sosyal medya ilk akla geldiğinde basit bir platformmuş gibi bir algı oluşsa da gördüğünüz gibi ciddi anlamda emek harcanması gerektirmektedir Reklart olarak bunu en üst seviyede, güvenirliği elden bırakmadan titizlikle yaparız. Bu konuda profesyonel olan ekip arkadaşlarınız yoksa bizim gibi bu konuda profesyonel hizmet veren kurum ve kuruluşları tercih edebilirsiniz sonucunda memnun kalacaksınız.